Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Pszenne bułki z otrębami żytnimi

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne domowe bułki z otrębami, idealne na śniadanie lub kolację, polecam je upiec, bo są bardzo łatwe i udadzą się na pewno.

Pszenne bułki z otrębami żytnimi

Składniki:

Pszenne bułki z otrębami żytnimi

Rozczyn:

  • 5 dag drożdży świeżych
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 2 łyżki mąki tortowej

Ciasto:

  • 2 i pół szklanki mąki tortowej
  • 2 małe płaskie łyżeczki soli
  • pół szklanki otrębów żytnich
  • 2 łyżki oleju

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Pszenne bułki z otrębami żytnimi
1. Drożdże, cukier, mleko i mąkę dokładnie rozcieramy, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut, żeby rozczyn ,,ruszył''.

2. Do mąki dodajemy otręby, olej, sól i rozczyn i zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.

3. Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 części i formujemy okrągłe bułeczki, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowujemy odstępy, bo znacznie urosną. Odstawiamy jeszcze na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby troszkę się napuszyły.

4. Następnie pieczemy je do ładnego zrumienienia się przez około 45 minut w temperaturze 180 stopni.

5. Upieczone podajemy. Smacznego.

Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z przepisu wychodzi 8 bułek.