reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Domowy olej o smaku cebulki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Oleje smakowe już są w sprzedaży, ale ja polecam ten przepis na domowy olej, tym bardziej że kilka kolejnych przepisów będzie go miało w swoim składzie.

Domowy olej o smaku cebulki Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Domowy olej o smaku cebulki

 

  • 50 g zielonej cebulki

 

  • 3/4 szklanki oleju ( u mnie Kujawski)

 

Sposób przygotowania:

Domowy olej o smaku cebulki
Cebulkę myjemy i starannie suszymy. Kroimy dość drobno, ale to tylko dlatego, że łatwiej się ją miksuje:) Cebulkę przekładamy do garnuszka , zalewamy olejem i dusimy przez około 5 minut. Całość blendujemy dość długo, aż powstanie w miarę jednolita masa. Jeżeli mamy trudności z rozdrobnieniem cebulki można ponownie całość zagotować. Do jeszcze ciepłego oleju dodajemy masło i miksujemy do rozpuszczenia. Olej przecedzamy przez ręcznik kuchenny ( dość trudne) lub przez kilka razy złożoną gazę - tutaj jednak może nie być to dość skuteczne. Moje uwagi:-dodanie masła nie jest konieczne i można spokojnie ominąć ten proces, ale z masłem zdecydowanie lepiej smakuje:) -przecedzanie nie jest też konieczne i różni się tylko wyglądem
Domowy olej o smaku cebulki
Etap 1Olej przecedzamy przez ręcznik kuchenny ( dość trudne) lub przez kilka razy złożoną gazę - tutaj jednak może nie być to dość skuteczne.