Sposób przygotowania:
Domowy ostry sos chilli
Papryczki chilli, czosnek i szalotki bardzo drobno siekamy – przekładamy do rondelka wlewamy pomidory i wodę i gotujemy całość na wolnym ogniu około 15 minut ( lub do momentu kiedy cała woda odparuje ).
Do sosu dodajemy sos rybny, cukier i ocet – gotujemy 5 minut. Jeśli jest potrzeba doprawiamy go do smaku solą, cukrem i octem.
Sos lekko studzimy- blendujemy na gładką masę.
Jeśli sos ma być taki jak sklepowy przecieram go przez sitko, podgrzewam raz jeszcze i gorący wlewam do wyparzonego słoika lub buteleczki. Jeśli jednak lubicie drobinki papryki czy czosnku przecieranie przez sitko nie jest konieczne – wtedy gorący sos wlewamy do butelki.
Gotowy sos przechowujemy do tygodnia w lodówce, ale gwarantuje, że zniknie tego samego dnia. Z tych proporcji wychodzi około 125-150 ml sosu.
Do sosu dodajemy sos rybny, cukier i ocet – gotujemy 5 minut. Jeśli jest potrzeba doprawiamy go do smaku solą, cukrem i octem.
Sos lekko studzimy- blendujemy na gładką masę.
Jeśli sos ma być taki jak sklepowy przecieram go przez sitko, podgrzewam raz jeszcze i gorący wlewam do wyparzonego słoika lub buteleczki. Jeśli jednak lubicie drobinki papryki czy czosnku przecieranie przez sitko nie jest konieczne – wtedy gorący sos wlewamy do butelki.
Gotowy sos przechowujemy do tygodnia w lodówce, ale gwarantuje, że zniknie tego samego dnia. Z tych proporcji wychodzi około 125-150 ml sosu.
smokii