Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Domowy ostry sos chilli

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Mój przepis na ostry sos chilli po prostu. Robi się go równie szybko jak słodki chilli i jest obłędny. Idealnie nadaje się na wszystkie grillowe imprezy, które czekają nas w tym roku.

Domowy ostry sos chilli

Składniki:

Domowy ostry sos chilli

Sos

  • ½ puszki pomidorów
  • 1/5 szklanki wody
  • 2-3 papryczki chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szalotka
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • ½ - 1 łyżeczki brązowego cukru
  • ½ łyżeczki octu ryżowego

 

Sposób przygotowania:

Domowy ostry sos chilli
Papryczki chilli, czosnek i szalotki bardzo drobno siekamy – przekładamy do rondelka wlewamy pomidory i wodę i gotujemy całość na wolnym ogniu około 15 minut ( lub do momentu kiedy cała woda odparuje ).

Do sosu dodajemy sos rybny, cukier i ocet – gotujemy 5 minut. Jeśli jest potrzeba doprawiamy go do smaku solą, cukrem i octem.

Sos lekko studzimy- blendujemy na gładką masę.

Jeśli sos ma być taki jak sklepowy przecieram go przez sitko, podgrzewam raz jeszcze i gorący wlewam do wyparzonego słoika lub buteleczki. Jeśli jednak lubicie drobinki papryki czy czosnku przecieranie przez sitko nie jest konieczne – wtedy gorący sos wlewamy do butelki.

Gotowy sos przechowujemy do tygodnia w lodówce, ale gwarantuje, że zniknie tego samego dnia. Z tych proporcji wychodzi około 125-150 ml sosu.

Tagi:

sosy