edyta337

edyta337

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 231]

Domowy paprykarz szczeciński

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepis na domowy paprykarz to smaczna i zdrowsza wersja znanego wszystkim paprykarzu szczecińskiego.

Domowy paprykarz szczeciński Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowy paprykarz szczeciński

 

  • 100 g suchego ryżu
  • 1 makrela
  • 1 marchewka
  • 2 cebule
  • 2/3 szklanki bulionu warzywnego
  • 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • Natka pietruszki
  • Sól, pieprz, papryka słodka, ostra i kurkuma do smaku

Sposób przygotowania:

Domowy paprykarz szczeciński
1. Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

2. Makrele obieramy ze skóry i pozbywamy się ości.

3. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę.

4. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.

5. Cebulę podsmażamy na oleju i dodajemy startą marchewkę . Smażymy przez chwilę razem.

6. Dodajemy ugotowany ryz i wszystko mieszamy.

7. Dodajemy bulion oraz koncentrat pomidorowy.

8. Dodajmy makrelę i wszystko dokładnie mieszamy.

9. Doprawiamy przyprawami: pieprz, papryka słodka, ostra, kurkuma oraz ewentualnie sól.

10. Posypujmy posiekaną natką pietruszki i mieszamy. Odstawiamy do przegryzienia się smaków.
Domowy paprykarz szczeciński
Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju
Domowy paprykarz szczeciński
Do podsmażonej cebuli dodajemy startą marchewkę
Domowy paprykarz szczeciński
Do cebuli i marchewki dodajemy ugotowany ryż
Domowy paprykarz szczeciński
Dodajemy bulion, koncentrat pomidorowy, mięso z makreli oraz natkę pietruszki