Sposób przygotowania:
Domowy paprykarz szczeciński
1. Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
2. Makrele obieramy ze skóry i pozbywamy się ości.
3. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę.
4. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
5. Cebulę podsmażamy na oleju i dodajemy startą marchewkę . Smażymy przez chwilę razem.
6. Dodajemy ugotowany ryz i wszystko mieszamy.
7. Dodajemy bulion oraz koncentrat pomidorowy.
8. Dodajmy makrelę i wszystko dokładnie mieszamy.
9. Doprawiamy przyprawami: pieprz, papryka słodka, ostra, kurkuma oraz ewentualnie sól.
10. Posypujmy posiekaną natką pietruszki i mieszamy. Odstawiamy do przegryzienia się smaków.
2. Makrele obieramy ze skóry i pozbywamy się ości.
3. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę.
4. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
5. Cebulę podsmażamy na oleju i dodajemy startą marchewkę . Smażymy przez chwilę razem.
6. Dodajemy ugotowany ryz i wszystko mieszamy.
7. Dodajemy bulion oraz koncentrat pomidorowy.
8. Dodajmy makrelę i wszystko dokładnie mieszamy.
9. Doprawiamy przyprawami: pieprz, papryka słodka, ostra, kurkuma oraz ewentualnie sól.
10. Posypujmy posiekaną natką pietruszki i mieszamy. Odstawiamy do przegryzienia się smaków.