SUPERPRZEPIS

Domowy paprykarz z tuńczykiem

  • 4
  • Di bloguje
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 120
         
ocena: 4/5 głosów: 4
Domowy paprykarz z tuńczykiem

Domowy najlepszy! Możecie użyć dowolnej ryby, np. wędzonej makreli, łososia, szprotek, czy tak jak ja tuńczyka.

Składniki:

Domowy paprykarz z tuńczykiem

 

  • 100 g ryżu
  • 1 marchewka (średnia)
  • 1 cebula (spora)
  • 3/4 puszki pomidorów
  • 1 puszka (160 g) tuńczyka (u mnie)

Dodatkowo:

Ponadto:

  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Domowy paprykarz z tuńczykiem

Ryż:

Domowy paprykarz z tuńczykiem
Ryż może byćodrobinę rozgotowany. Taki smakuje najlepiej.

Ryż należy ugotować (do miękkości) w osolonej wodzie.

Przygotowanie warzyw:

Domowy paprykarz z tuńczykiem
MArchewka powinna być drobno starta, ale nie poduszona.

Cebulę drobno posiekać, a obraną marchewkę należy zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (lecz nie na tych najmniejszych).

Paprykarz:

Domowy paprykarz z tuńczykiem
Paprykarz należy doprawić na własny smak.

Cebulę oprószyć solą i zeszklić na niewielkiej ilości olej. Następnie dodać startą marchew, ziele angielskie oraz listek laurowy.
Całość przesmażyć i podlać odrobiną wody.

Kolejno patelnię nakryć pokrywką i warzywa dusić do miękkości. (W międzyczasie zawartość patelni przemieszać i ewentualnie podlewać wodą.)

Kolejnym krokiem jest dodanie pomidorów (z zalewą).
Po zredukowaniu się sosu (powinno trochę zostać) wyjąć listek i ziele angielskie, a resztę wymieszać z ryżem i tuńczykiem (odsączonym z oleju).

Paprykarz doprawić wg własnego smaku i po ostygnięciu wstawić do lodówki.
(Smaki powinny się połączyć.)

Paprykarz można też pasteryzować - gorący przekładając do słoików.


Tagi:

warzywa ryż ryba