Sposób przygotowania:
Domowy paprykarz z tuńczykiemRyż:
Ryż należy ugotować (do miękkości) w osolonej wodzie.
Przygotowanie warzyw:
Cebulę drobno posiekać, a obraną marchewkę należy zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (lecz nie na tych najmniejszych).
Paprykarz:
Cebulę oprószyć solą i zeszklić na niewielkiej ilości olej. Następnie dodać startą marchew, ziele angielskie oraz listek laurowy.
Całość przesmażyć i podlać odrobiną wody.
Kolejno patelnię nakryć pokrywką i warzywa dusić do miękkości. (W międzyczasie zawartość patelni przemieszać i ewentualnie podlewać wodą.)
Kolejnym krokiem jest dodanie pomidorów (z zalewą).
Po zredukowaniu się sosu (powinno trochę zostać) wyjąć listek i ziele angielskie, a resztę wymieszać z ryżem i tuńczykiem (odsączonym z oleju).
Paprykarz doprawić wg własnego smaku i po ostygnięciu wstawić do lodówki.
(Smaki powinny się połączyć.)
Paprykarz można też pasteryzować - gorący przekładając do słoików.
SylaUla
ciasteczka
lukrowanepierniczki
lukrowanepierniczki