Sposób przygotowania:
Domowe sushiETAP 1:
Przygotowujemy ryż. Przesypujemy go na sitko i płuczemy dokładnie przez kilkanaście minut. Następnie ryż zalewamy zimną wodą i pozostawiamy na pół godziny.
Po tym czasie ryż przepłukujemy raz jeszcze i przekładamy do garnka. Wlewamy 600 ml wody filtrowanej. Ryż gotujemy przez 15 minut, a następnie trzymamy w garnku jeszcze przez 15 minut. Po tym czasie ryż łączymy z zalewą przygotowaną z octu, cukru i soli.
Ryż z zalewą podgrzewamy chwilę razem.
Przygotowujemy dodatki. Ryby dzielimy na kawałki. Warzywa myjemy. Paprykę i ogórek kroimy w długie paseczki. Obrane mango kroimy na kawałki.
ETAP 2:
Do zwijania sushi możemy wykorzystać specjalną matę do sushi. Układamy na niej kawałek folii spożywczej i płat nori. Na połowie płata nori układamy porcję ryżu, nad ryżem rozsmarowujemy trochę serka.
Na ryżu układamy dodatki, np. łososia, paprykę, ogórek i mango lub makrelę, paprykę, szczypiorek. Ryż i dodatki posypujemy czarnym sezamem.
ETAP 3:
Całość zwijamy starannie w rulonik.
ETAP 4:
Rulonik sushi kroimy ostrym nożem na poszczególne porcje.
Sushi podajemy z wasabi, marynowanym imbirem i sosem sojowym.
mocsłodkości
robaczek