Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Domowe sushi

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sushi to danie kuchni japońskiej. Jest smaczne, zdrowe i lekkostrawne, a do tego jego przygotowanie w domu może stanowić świetną zabawę, zwłaszcza, gdy robimy to w grupie.

Domowe sushi

Składniki:

Domowe sushi

 

Na zalewę do ryżu:

  • 7 łyżek octu
  • 4 łyżki cukru
  • szczypta soli

Dodatki:

  • sos sojowy
  • wasabi
  • marynowany imbir

Sposób przygotowania:

Domowe sushi

ETAP 1:

Dania z ryżem - domowe sushi
Warzywa do sushi kroimy na długie paseczki

Przygotowujemy ryż. Przesypujemy go na sitko i płuczemy dokładnie przez kilkanaście minut. Następnie ryż zalewamy zimną wodą i pozostawiamy na pół godziny.
Po tym czasie ryż przepłukujemy raz jeszcze i przekładamy do garnka. Wlewamy 600 ml wody filtrowanej. Ryż gotujemy przez 15 minut, a następnie trzymamy w garnku jeszcze przez 15 minut. Po tym czasie ryż łączymy z zalewą przygotowaną z octu, cukru i soli.
Ryż z zalewą podgrzewamy chwilę razem.

Przygotowujemy dodatki. Ryby dzielimy na kawałki. Warzywa myjemy. Paprykę i ogórek kroimy w długie paseczki. Obrane mango kroimy na kawałki.

ETAP 2:

Dania z ryżem - domowe sushi
Na nori układamy ryż i pozostałe dodatki

Do zwijania sushi możemy wykorzystać specjalną matę do sushi. Układamy na niej kawałek folii spożywczej i płat nori. Na połowie płata nori układamy porcję ryżu, nad ryżem rozsmarowujemy trochę serka.

Na ryżu układamy dodatki, np. łososia, paprykę, ogórek i mango lub makrelę, paprykę, szczypiorek. Ryż i dodatki posypujemy czarnym sezamem.

ETAP 3:

Dania z ryżem - domowe sushi
Nori z dodatkami zwijamy starannie w rulonik

Całość zwijamy starannie w rulonik.

ETAP 4:

Dania z ryżem - domowe sushi
Rulonik sushi kroimy na poszczególne porcje

Rulonik sushi kroimy ostrym nożem na poszczególne porcje.

Sushi podajemy z wasabi, marynowanym imbirem i sosem sojowym.


Tagi:

dania ryż sushi