haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 451]

Pierogi ruskie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 60
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kiedy zapytasz Anglika z czym kojarzy mu się kuchnia polska odpowie po polsku "pierogi". To jedno z niewielu polskich słów, jakie jest znane na Wyspach. I prawie każdy je kocha. Więc dzisiaj dla mojego Anglika zrobiłam pierogi ruskie (tylko z nazwy)

Pierogi ruskie Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Pierogi ruskie

Na farsz

Na ciasto

  • 60 dkg maki pszennej
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki masła
  • wrzątek

Sposób przygotowania:

Pierogi ruskie
1. Ziemniaki gotujemy i przepuszczamy przez maszynkę. Ser mielimy.

2. Posiekana cebulę szklimy na oleju. Mieszamy ser, ziemniaki i cebulkę i przyprawiamy do smaku sola i pieprzem.

3. Mąkę układamy w wianuszek, w dołek wkładamy kawałek masła i zalewamy ok 3/4 szklanki wrzątku. Nożem poruszamy masło, żeby się rozpuściło pod pływem wrzątku, po czym siekamy razem z mąka, dodajemy żółtka i sól i szybko zagniatamy kulę.

4. Ciasto dzielimy na 4 części, każdą rozwakowujemy i wycinamy z niej 15 krążków.

5. Na krążek ciasta układamy łyżeczką farsz i zlepiamy brzegi.

6. Partiami wrzucamy na wrzątek i gotujemy do wypłynięcia - ok 4 minuty.

7. Polewamy roztopionym masłem z cebulką lub bułką tartą.
Pierogi ruskie
Farsz robimy z sera, ugotowanych ziemniaków i cebulki.
Pierogi ruskie
Z maki robimy wianuszek, dodajemy masło i wrzątek i zagniatamy.
Pierogi ruskie
Kulę ciasta wałkujemy na stolnicy i wycinamy kółka.
Pierogi ruskie
Na każdy krążek ciasta nakładamy farsz i zaklejamy brzegi.
Pierogi ruskie
Pierogi gotujemy we wrzątku ok 4 minuty.