Sposób przygotowania:
Pierogi ruskie
1. Ziemniaki gotujemy i przepuszczamy przez maszynkę. Ser mielimy.
2. Posiekana cebulę szklimy na oleju. Mieszamy ser, ziemniaki i cebulkę i przyprawiamy do smaku sola i pieprzem.
3. Mąkę układamy w wianuszek, w dołek wkładamy kawałek masła i zalewamy ok 3/4 szklanki wrzątku. Nożem poruszamy masło, żeby się rozpuściło pod pływem wrzątku, po czym siekamy razem z mąka, dodajemy żółtka i sól i szybko zagniatamy kulę.
4. Ciasto dzielimy na 4 części, każdą rozwakowujemy i wycinamy z niej 15 krążków.
5. Na krążek ciasta układamy łyżeczką farsz i zlepiamy brzegi.
6. Partiami wrzucamy na wrzątek i gotujemy do wypłynięcia - ok 4 minuty.
7. Polewamy roztopionym masłem z cebulką lub bułką tartą.
2. Posiekana cebulę szklimy na oleju. Mieszamy ser, ziemniaki i cebulkę i przyprawiamy do smaku sola i pieprzem.
3. Mąkę układamy w wianuszek, w dołek wkładamy kawałek masła i zalewamy ok 3/4 szklanki wrzątku. Nożem poruszamy masło, żeby się rozpuściło pod pływem wrzątku, po czym siekamy razem z mąka, dodajemy żółtka i sól i szybko zagniatamy kulę.
4. Ciasto dzielimy na 4 części, każdą rozwakowujemy i wycinamy z niej 15 krążków.
5. Na krążek ciasta układamy łyżeczką farsz i zlepiamy brzegi.
6. Partiami wrzucamy na wrzątek i gotujemy do wypłynięcia - ok 4 minuty.
7. Polewamy roztopionym masłem z cebulką lub bułką tartą.