aginaa

aginaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1085]

domowy pasztet

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszny pasztet z warzywami.

domowy pasztet

Składniki:

domowy pasztet

 

  • 500 g mięso wieprzowe,
  • 300 g mieso drobiowe,
  • 1 marchewka,
  • 1 cebula,
  • 300 g wątroba wołowa,
  • 1 pietruszka,
  • 2 jajka,
  • majeranek,
  • 1 bułka,
  • Sól,
  • pieprz,
  • gałka muszkatołowa mielona,
  • 200 g słonina

Sposób przygotowania:

domowy pasztet
Mięsa dokładnie myjemy i następnie kroimy w kostkę. Cebulkę także kroimy w kostkę. Warzywa: marchewkę, pietruszkę kroimy w plasterki. Wszystko wkładamy do garnak, dolewamy szklankę wody i gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy, w tym wywarze moczymy bulłkę i wyciskamy. Dodajemy do mięsa i mielimy wszystko dwa- trzy razy przez maszynkę.
Do zmielonej masy dodajemy surowe jajka i pokrojoną w małą kostkę słoninę. Przyprawiamy gałką muszkatołową, majerankiem, solą i pieprzem. Mieszamy i przekladamy do blachy wylożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach niecałą godzinę.