Kajoza

Kajoza

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 113]

Domowy rosół wg Kajoza

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszny domowy rosołek, bez pływających farfocli.

Domowy rosół wg Kajoza

Składniki:

Domowy rosół wg Kajoza

 

  • 5 pałek z kurczaka lub 3 udka
  • 2 kostki rosołowe
  • 2 kostki wołowe
  • 1 cebula
  • 3-4 marchewki

 

Sposób przygotowania:

Domowy rosół wg Kajoza
Do gara zimnej wody wrzucamy pałki / udka (udka są o tyle lepsze,że można po zrobieniu zupy włożyć je do brytwanki i podpiec i przy okazji mamy już drugie danie). Gdy woda się zagrzeje dodajemy kostki i sól (z solą ostrożnie gdyż kostki bywają dość słone). Po około godzinie gdy zbiorą się szumowiny, ściągamy je i dodajemy marchewkę oraz cebulę, która wcześniej powinna być przekrojona na pół i przysmażona na bezpośrednim ogniu (można ją wbić na widelec i podsmażać nad ogniem na gazie). Gotujemy kolejną godzinę. Rosół nie może wrzeć, powinien przez cały czas gotowania leciutko bulgotać i przez cały czas być na niewielkim gazie.