Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Domowy rosół z domowym makaronem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Od czasu do czasu uwielbiam taki rosołek, oczywiście z makaronem domowej roboty. Polecam na niedzielny obiad.

Domowy rosół z domowym makaronem

Składniki:

Domowy rosół z domowym makaronem

Makaron:

Dodatkowo:

  • pół wiejskie kury
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera
  • pół cebuli
  • kawałek zielonej części pora
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki (dowolna ilość )

Sposób przygotowania:

Domowy rosół z domowym makaronem
1. Na stolnicę wysypujemy mąkę, robimy dołek wbijamy jajka, dodajemy sól. Następnie zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i odstawiamy na pół godziny. Ciasto dzielimy na kilka części. Każdą część cienko wałkujemy, kroimy w prostokąty, układamy jeden na drugim i kroimy.

2. Makaron rozrzucamy na posypanej mąką stolnicy, zostawiamy na około pół godziny żeby trochę przesechł. Od czasu do czasu mieszamy, żeby się nie posklejał. Przygotowany makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.

3. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Dokładnie osączamy z wody i mieszamy, żeby się nie posklejał.

4.Warzywa obieramy i płuczemy. Marchewki i pietruszki kroimy w słupki. Cebulę opalamy nad palnikiem, por zostawiamy z całości.

5.Mięso dokładnie oczyszczamy, dzielimy na mniejsze części, płuczemy i osuszamy, następnie przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą, dodajemy przygotowane warzywa i gotujemy na małym ogniu do miękkości. Na koniec przyprawiamy do smaku i dodajemy natkę pietruszki.

6. Na talerze nakładamy porcje makaronu i nalewamy rosół. Posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy gorące.

Tagi:

jajko jajka