Sposób przygotowania:
Domowy rosół z domowym makaronem
1. Na stolnicę wysypujemy mąkę, robimy dołek wbijamy jajka, dodajemy sól. Następnie zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i odstawiamy na pół godziny. Ciasto dzielimy na kilka części. Każdą część cienko wałkujemy, kroimy w prostokąty, układamy jeden na drugim i kroimy.
2. Makaron rozrzucamy na posypanej mąką stolnicy, zostawiamy na około pół godziny żeby trochę przesechł. Od czasu do czasu mieszamy, żeby się nie posklejał. Przygotowany makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
3. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Dokładnie osączamy z wody i mieszamy, żeby się nie posklejał.
4.Warzywa obieramy i płuczemy. Marchewki i pietruszki kroimy w słupki. Cebulę opalamy nad palnikiem, por zostawiamy z całości.
5.Mięso dokładnie oczyszczamy, dzielimy na mniejsze części, płuczemy i osuszamy, następnie przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą, dodajemy przygotowane warzywa i gotujemy na małym ogniu do miękkości. Na koniec przyprawiamy do smaku i dodajemy natkę pietruszki.
6. Na talerze nakładamy porcje makaronu i nalewamy rosół. Posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy gorące.
2. Makaron rozrzucamy na posypanej mąką stolnicy, zostawiamy na około pół godziny żeby trochę przesechł. Od czasu do czasu mieszamy, żeby się nie posklejał. Przygotowany makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
3. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Dokładnie osączamy z wody i mieszamy, żeby się nie posklejał.
4.Warzywa obieramy i płuczemy. Marchewki i pietruszki kroimy w słupki. Cebulę opalamy nad palnikiem, por zostawiamy z całości.
5.Mięso dokładnie oczyszczamy, dzielimy na mniejsze części, płuczemy i osuszamy, następnie przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą, dodajemy przygotowane warzywa i gotujemy na małym ogniu do miękkości. Na koniec przyprawiamy do smaku i dodajemy natkę pietruszki.
6. Na talerze nakładamy porcje makaronu i nalewamy rosół. Posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy gorące.