Sposób przygotowania:
Domowy rosół ze swojskim makaronem
ROSŁÓŁ: Do garnka o pojemności około 3 litrów włożyć mięso (wołowe i drobiowe razem) zalać dużą ilością wody. Gdy mięso się zacznie gotować zebrać powstałą w garnku pianę z szumowiną. Garnek przykryć i dalej gotować. Za około 40 minut do wywaru dodać cebulę, marchew, korzeń pietruszki, seler oraz łyżkę wegety (lub kucharku). Wywar przykryć i dalej gotować na małym ogniu. Pilnować co jakiś czas, aby woda nie wygotowała się. Gdy mięso będzie miękkie rosół doprawić do smaku solą, pieprzem oraz maggi i rosół jest gotowy. MAKARON: Na stolnicę przesiać mąkę, wybić jajka i łyżką wszystko rozmącić, następnie zagnitać ciasto (można dodać w razie potrzeby odrobinę wody). Wyrobione ciasto bardzo cienko rozwałkować, pozostawić na ok. kwadrans do przesuszenia. Ciasto pokroić na prostokąty ok.10x5cm i przepuścić przez maszynkę do makaronu (gdy ktoś nie ma maszynki można ciasto pokroić ręcznie nożem na cieniutkie paseczki). Makaron ugotować w osolonej wodzie (5 minut), odcedzić. Wyłożyć na talerz, zalać ciepłym rosołem, dodać pokrojone w kostkę jarzyny, posypać natką pietruszki. Bardzo pyszny rosół, polecam!!!