motyl87

motyl87

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 177]

Domowy rosół ze swojskim makaronem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny drobiowo-wołowy rosół z domowym makaronem.

Domowy rosół ze swojskim makaronem

Składniki:

Domowy rosół ze swojskim makaronem

 

  • Rosół:
  • 60 dkg antrykotu lub szpondra wołowego
  • 2 nogi z kury
  • 1 średnia cebula
  • 1 marchew
  • kawałek selera
  • kawałek pietruszki (korzeń)
  • 1 łyżka wegety lub kucharku
  • maggi
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Domowy rosół ze swojskim makaronem
ROSŁÓŁ: Do garnka o pojemności około 3 litrów włożyć mięso (wołowe i drobiowe razem) zalać dużą ilością wody. Gdy mięso się zacznie gotować zebrać powstałą w garnku pianę z szumowiną. Garnek przykryć i dalej gotować. Za około 40 minut do wywaru dodać cebulę, marchew, korzeń pietruszki, seler oraz łyżkę wegety (lub kucharku). Wywar przykryć i dalej gotować na małym ogniu. Pilnować co jakiś czas, aby woda nie wygotowała się. Gdy mięso będzie miękkie rosół doprawić do smaku solą, pieprzem oraz maggi i rosół jest gotowy. MAKARON: Na stolnicę przesiać mąkę, wybić jajka i łyżką wszystko rozmącić, następnie zagnitać ciasto (można dodać w razie potrzeby odrobinę wody). Wyrobione ciasto bardzo cienko rozwałkować, pozostawić na ok. kwadrans do przesuszenia. Ciasto pokroić na prostokąty ok.10x5cm i przepuścić przez maszynkę do makaronu (gdy ktoś nie ma maszynki można ciasto pokroić ręcznie nożem na cieniutkie paseczki). Makaron ugotować w osolonej wodzie (5 minut), odcedzić. Wyłożyć na talerz, zalać ciepłym rosołem, dodać pokrojone w kostkę jarzyny, posypać natką pietruszki. Bardzo pyszny rosół, polecam!!!