zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Domowy smalec.

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

nie ma to jak własnoręcznie zrobiony smalec

Domowy smalec.

Składniki:

Domowy smalec.

 

  • 1 kg słoniny bez skóry
  • 2 cebule
  • sól do smaku
  • pieprz kolorowy do smaku
  • 1 łyżeczka majeranku

Sposób przygotowania:

Domowy smalec.
Słoninę pokroić w nie za grubą kostkę. Wrzucić ją na patelnię i wytapiać do momentu aż skwareczki zaczną nabierać rumianego koloru. Cebulę również pokroić w kostkę i dodać do wytopionego tłuszczu. Należy uważać bo w trakcie dodawania cebuli tłuszcz zaczyna kipieć i można się poparzyć. Smażyć wszystko razem a gdy cebulka się ładnie podsmaży wyłączyć gaz, posolić i popieprzyć. Na koniec dodać roztarty na dłoni majeranek, chwilkę wszystko pomieszać. Tak przygotowany smalec przekładać najlepiej do słoiczków, schłodzić, zakręcić i wstawić do lodówki. Najlepiej taki smalec smakuje ze świeżym chlebem i ogórkiem kiszonym lub małosolnym.

Tagi:

beza bezy