WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Smalczyk z boczku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smalczyk pełen dodatków. Z boczku, z chrupiącymi skwarkami, pieczarkami, cebulą, suszonymi śliwkami i majerankiem.

Smalczyk z boczku

Składniki:

Smalczyk z boczku

 

Sposób przygotowania:

Smalczyk z boczku

Cebula

Smalczyk z boczku
Cebulkę z czosnkiem podsmażamy na patelni.

Cebulę kroimy w piórka. Podsmażamy, aż lekko się przyrumieni, solimy i dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek.

Pieczarkami

Smalczyk z boczku
Pieczarki ścieramy na tarce i smażymy z cebulą.

Oczyszczone pieczarki ścieramy na grubej tarce i dodajemy do podsmażonej cebuli. Smażymy, aż odparuje cała woda.

Dodatki

Smalczyk z boczku
Jabłko ścieramy na tarce a śliwki drobno kroimy.

Obrane jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wybieramy kwaśne. Suszone śliwki kroimy w drobne kawałki.

Smażenie

Smalczyk z boczku
Wszystkie składniki podsmażamy razem kilka minut.

Boczek bez skóry mielimy w maszynce o średnich oczkach. Przekładamy na patelnię lub do garnka i smażymy, aż skwarki się przyrumienią. Dodajemy pieczarki z cebulą, jabłko i śliwki. Odprawiamy majerankiem, pieprzem i solą i kilka minut jeszcze razem smażymy. Po przestygnięciu, przekładamy do pojemników.