Sposób przygotowania:
Smalec z prawdziwkami
Świeżą słoninę wieprzową bez skóry zmielić w maszynce do mięsa na drobnych oczkach.
Słoninę włożyć do garnka rozgrzanego i topić na średnim ogniu co jakiś czas zamieszać, na dużym słonina się zrumieni i mało wytopi.
Gdy słonina się wytopi i ma kolor lekko brązowy smalec odlać do pojemnika i zostawić trochę smalcu ze skwarkami, wsypać drobno pokrojone prawdziwki z cebulą, zamieszać i smażyć w smalcu z 5 minut , do smaku posolić i dodać mielony pieprz, posiekany koperek, smalec wylać do miski i zostawić do stężenia.
Słoninę włożyć do garnka rozgrzanego i topić na średnim ogniu co jakiś czas zamieszać, na dużym słonina się zrumieni i mało wytopi.
Gdy słonina się wytopi i ma kolor lekko brązowy smalec odlać do pojemnika i zostawić trochę smalcu ze skwarkami, wsypać drobno pokrojone prawdziwki z cebulą, zamieszać i smażyć w smalcu z 5 minut , do smaku posolić i dodać mielony pieprz, posiekany koperek, smalec wylać do miski i zostawić do stężenia.
![Smalec z prawdziwkami Smalec z prawdziwkami](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/smalec-z-prawdziwkami-544491.jpg)
![Smalec z prawdziwkami Smalec z prawdziwkami](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/smalec-z-prawdziwkami-544492.jpg)