ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1017]

Smalec z prawdziwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Domowy smalec ze słoninki mielonej z prawdziwkami jest idealny do pieczywa, do zasmażki, do smażenia.

Smalec z prawdziwkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Smalec z prawdziwkami

 

  • słonina wieprzowa bez skóry 70 dag,
  • prawdziwki pokrojone 2 szklanki,
  • sól 1/2 łyżeczki,
  • pieprz mielony 1/2 łyżeczki,
  • koperek posiekany 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Smalec z prawdziwkami
Świeżą słoninę wieprzową bez skóry zmielić w maszynce do mięsa na drobnych oczkach.

Słoninę włożyć do garnka rozgrzanego i topić na średnim ogniu co jakiś czas zamieszać, na dużym słonina się zrumieni i mało wytopi.

Gdy słonina się wytopi i ma kolor lekko brązowy smalec odlać do pojemnika i zostawić trochę smalcu ze skwarkami, wsypać drobno pokrojone prawdziwki z cebulą, zamieszać i smażyć w smalcu z 5 minut , do smaku posolić i dodać mielony pieprz, posiekany koperek, smalec wylać do miski i zostawić do stężenia.
Smalec z prawdziwkami
Wytopioną słoninę odlać do pojemnika i jest sam smalec.
Smalec z prawdziwkami
Smakuje również np. do jajecznicy, do makaronu smażonego.