WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1857]

Smalec z fasoli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smalec z białej fasoli z dodatkiem smażonej cebuli, tartego jabłka i ziół prowansalskich oraz majeranku.

Smalec z fasoli Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Smalec z fasoli

 

Sposób przygotowania:

Smalec z fasoli

ETAP 1:

Fasolę namoczyć na noc w zimnej wodzie. Następnego dnia przełożyć do garnka. Dolać szklankę wody i ugotować fasolę z dodatkiem soli do miękkości. Odcedzić.

Jeszcze ciepłą rozgnieść widelcem. Można wcześniej obrać ze skórki ale niekoniecznie. Cebulę obrać i drobno posiekać. Zeszklić na oleju. Dodać przyprawy i wymieszać. Dodać starte na tarce na grubych oczkach jabłko. Dusić pod przykryciem ok 2-3 minuty. Dodać fasolę i wymieszać.

Przełożyć do salaterki i wystudzić. Smarować nią kromki chleba i podawać np z ogórkami kiszonymi.

Smalec z fasoli
Rozgnieciona widelcem fasola dodana na patelnię
Smalec z fasoli
Starte na tarce jabłko dodane do cebuli z przyprawami
Smalec z fasoli
Zeszklona cebula przyprawiona na patelni ziołami, solą i pieprzem
Smalec z fasoli
Ugotowana biała fasola rozgnieciona widelcem na talerzu