Sposób przygotowania:
Domowy smalec z grzybkami i orzechami
Słoninę pokroić w kostkę i stopić w garnku z odrobiną soli, pieprzu i papryki. Grzybki namoczyć w ciepłej wodzie. W trakcie wytapiania podlewać słoninę wodą z grzybów. Orzechy wyłuskać, pokroić drobno. Cebulę obrać i drobno posiekać. Po wytopieniu wybrać z garnka pozostałe kawałki słoniny i masę przestudzić. Dodać cebulę, orzechy i drobno pokrojone grzybki. Wymieszać. Wybrane kawałki słoniny odcedzić i zesmażyć na skwarki. Powstałe skwarki wmieszać w masę. Powstałych skwarek powinno być tyle,ile pokrojonej cebuli. Ponieważ smalec ma ciemny kolor aby ładniej się prezentował można stopić trochę boczku i powstałym tłuszczem polać wierzch masy zastygającej w miseczce.