pepsicOLA

pepsicOLA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 193]

Domowy smalec z grzybkami i orzechami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Przepis autorstwa mojego męża na pyszny smalczyk

Domowy smalec z grzybkami i orzechami

Składniki:

Domowy smalec z grzybkami i orzechami

 

  • Na 3 miseczki:

 

Sposób przygotowania:

Domowy smalec z grzybkami i orzechami
Słoninę pokroić w kostkę i stopić w garnku z odrobiną soli, pieprzu i papryki. Grzybki namoczyć w ciepłej wodzie. W trakcie wytapiania podlewać słoninę wodą z grzybów. Orzechy wyłuskać, pokroić drobno. Cebulę obrać i drobno posiekać. Po wytopieniu wybrać z garnka pozostałe kawałki słoniny i masę przestudzić. Dodać cebulę, orzechy i drobno pokrojone grzybki. Wymieszać. Wybrane kawałki słoniny odcedzić i zesmażyć na skwarki. Powstałe skwarki wmieszać w masę. Powstałych skwarek powinno być tyle,ile pokrojonej cebuli. Ponieważ smalec ma ciemny kolor aby ładniej się prezentował można stopić trochę boczku i powstałym tłuszczem polać wierzch masy zastygającej w miseczce.