Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Domowy syrop z czosnku, miodu i cytryny

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
  • KALORIE: 50
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Okres jesienno-zimowy to czas wzmożonych infekcji. Dlatego chciałabym się z Wami podzielić recepturą na skuteczny syrop, który jest świetny na podniesienie odporności zarówno u dzieci, jaki i u dorosłych.

Domowy syrop z czosnku, miodu i cytryny

Składniki:

Domowy syrop z czosnku, miodu i cytryny

 

  • 3 cytryny
  • 2 główki/12-13 ząbków czosnku (polskiego - jest różowy)
  • 1/2 szklanki miodu (1 szklanka = 250 ml; dobrej jakości)
  • 1/2 szklanki wody (ciepłej, ale nie gorącej)

Sposób przygotowania:

Domowy syrop z czosnku, miodu i cytryny

Czosnek:

Domowy syrop z czosnku, miodu i cytryny
Najlepszy jest czosnek polski - ma różową barwę.

Czosnek należy przecisnąć przez praskę.

Cytryny:

Domowy syrop z czosnku, miodu i cytryny

Z porządnie wyszorowanych cytryn należy wycisnąć sok, który może zawierać pestki i miąższ.

Całość:

Domowy syrop z czosnku, miodu i cytryny
Najlepiej użyć miodu spadziowego lub lipowego.

W wyparzonym słoiku należy umieścić czosnek, sok z cytryny i wodę połączoną z miodem.
Całość wymieszać i zakręcić.
Słoik wstawić do lodówki najlepiej na 3 doby, ale syrop nadaję się też do spożycia już po przygotowaniu.
Można go przechowywać do 2-3 tygodni.

Dawkowanie:

Domowy syrop z czosnku, miodu i cytryny

Dawkowanie profilaktycznie - 1 łyżeczka na dobę dla dzieci, 1 łyżka dla dorosłych.
W razie nasilających się objawów choroby - 3 łyżeczki na dobę w przypadku dzieci i 3 łyżki w przypadku dorosłych.


Tagi:

syrop miód