kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Cytryny na zimę w korzennym syropie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Mróz za oknem, ciepły kocyk i pyszna korzenna herbata z cytrynką. Może być przyjemniej? Taka cytrynka z aromatem wanilii i cynamonu jest wyśmienita do zimowej herbaty (najlepiej razem z korzennym syropem).

Cytryny na zimę w korzennym syropie

Składniki:

Cytryny na zimę w korzennym syropie

podstawowe

Sposób przygotowania:

Cytryny na zimę w korzennym syropie
Małe słoiczki wyparzamy lub sterylizujemy w piekarniku w 100 stopniach C. Wodę zagotowujemy z cukrem i przyprawami. Gotujemy na małym ogniu około 10 minut.

Cytryny parzymy wrzątkiem i kroimy w plasterki. Plasterki cytryn układamy w słoikach i zalewamy nieco przestudzonym syropem około 75-70stopni C.

Nie ma potrzeby pasteryzować. Tak przygotowane cytryny wytrzymują co najmniej pół roku.