misiabe

misiabe

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 146]

Donaty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Słodka przekąska po obiedzie.

Donaty

Składniki:

Donaty

 

  • 2 łyżki masła
  • 50 g cukru brązowego
  • 150 g zwykłego cukru
  • 2 jajka
  • 45 dkg mąki
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 200 ml mleka
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Donaty
Miękkie masło utrzeć z obydwoma rodzajami cukru. Cały czas ucierając dodawać po jednym jajku. W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól i cynamon. Do utartego masła dodawać na przemian mąkę i mleko. Dobrze wyrobić ciasto i rozwałkować je na około 2 cm grubości. Wykrawać foremką kółka z dziurką. Można również wykroić same małe kółeczka, romby lub pociąć ciasto na nieduże kwadraciki. Olej rozgrzać. Najlepsza do smażenia donatów jest frytkownica. Wrzucać donaty i smażyć do zarumienienia z obydwu stron. Po wyjęciu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Ostudzone donaty posypać cukrem pudrem. Smacznego!!

Tagi:

jajko jajka