Sposób przygotowania:
Donuty batatowe z piekarnika bez tłuszczuETAP 1:
Obranego batata pokroić w średniej wielkości kostkę. Przełożyć do garnka, zalać taką ilością wody, aby przykryła warzywo i ugotować do miękkości. Woda powinna całkowicie odparować, ale należy kontrolować aby batat się nie przypalił. Jeśli zajdzie konieczność, dodać odrobinę wody podczas gotowania. Ostudzić zupełnie i zmiksować na puree.
ETAP 2:
Do miski przesypać mąkę, dodać drożdże, cukier i sól. Wymieszać. Do małej miseczki wbić jajko i roztrzepać. Dodać do miski.
ETAP 3:
Dodać także ekstrakt waniliowy i puree z batata. Wymieszać. Na koniec dodać letnie mleko i wyrobić ciasto.
ETAP 4:
Następnie zagniatać ciasto około 5 minut. Po tym czasie przełożyć do miski, zakryć folią spożywcza i odłożyć na około 1,5 godziny do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
ETAP 5:
Gdy ciasto wyrośnie ponownie lekko je wyrobić i rozwałkować na płat o grubości 1,5 cm. Ringiem o średnicy 9 cm wykroić okręgi, a następnie kieliszkiem wykroić środki. Ułożyć na blasze i odłożyć na kolejne 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st na około 18-23 minuty i upiec, aż będą rumiane. Ostudzić na kratce i oprószyć delikatnie cukrem pudrem.
* Klasyczny donut z cukrem pudrem ma około 208 kcal, moja wersja 82...
SylaUla