szynszyla

szynszyla

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 221]

Dorsz w cieście z koperkiem i kolendrą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo smaczne połączenie koperku i kolendry w cieście. Kolendra sprawia, że ryba ma delikatny, świeży smak.

Dorsz w cieście z koperkiem i kolendrą

Składniki:

Dorsz w cieście z koperkiem i kolendrą

 

  • 70 dag. dorsza
  • 1 1/2 szkl. mąki
  • 2 jajka
  • 1 szkl. wody
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżeczki suszonej kolendry
  • 1 łyżka wegety
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Dorsz w cieście z koperkiem i kolendrą
Dorsza kroimy na kawałki, obsypujemy solą i pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Z mąki, jajek, wody, koperku, kolendry i wegety przygotowujemy ciasto. Ciasto wychodzi dość gęste.

Na patelni rozgrzewamy olej. Każdy kawałek ryby wkładamy do ciasta koperkowo-kolendrowego i dokładnie obtaczamy.

Przekładamy na rozgrzany olej i smażymy na wolnym ogniu na złoty kolor.