Polpal

Polpal

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Dorsz w Cieście Francuskim

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczna kombinacja ryby i zieleniny z serem feta w cieście francuskim.

Dorsz w Cieście Francuskim Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Dorsz w Cieście Francuskim

 

  • filety z dorsza lub innej ryby
  • 1 puszka collard greens (411 g) lub szpinak
  • 250 g sera feta z pomidorami i bazylią
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • oliwa z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, opcjonalnie przyprawa kreolska, chili sos

Sposób przygotowania:

Dorsz w Cieście Francuskim
Collard greens to odmiana kapusty warzywnej, odcedzić i połączyć z serem feta na małym ogniu dodając czosnek pokrojony drobno i przyprawy. Ciasto pokroić na 4 części, na każdą część położyć kawałek ryby i zieleniny, przykryć drugim kawałkiem ciasta pokrojonego również na 4 części i zagnieść brzegi widelcem. Posmarować oliwą z oliwek i do piekarnika 180 C na ok. 35 - 30 minut. Podać z ryżem i najlepszym sosem chili na planecie - chili sos Sriracha.
Doskonale nadaje się jako dodatek zapiekanka z zielonej fasoli https://gotujmy.pl/zapiekanka-z-zielonej-fasoli,przepisy-dodatki-do-potraw-przepis,120485.html
Dorsz w Cieście Francuskim
Podstawowe składniki to ciasto francuskie, dorsz i zielenina collard lub szpinak.
Dorsz w Cieście Francuskim
Zielenina collard wymieszana z serem feta i przyprawami.
Dorsz w Cieście Francuskim
Dorsz z zieleniną nałożone na kawałki ciasta gotowe aby nakryć drugim kawałkiem ciasta i do piekarnika.