Dorsz to powszechnie znana ryba, która jest ceniona za swoje białe, delikatne mięso. Bogata w białko jest idealna zarówno dla dzieci i dorosłych, będąc doskonałą bazą lekkostrawnych potraw. Idealny zamiennik dla drobiu oraz czerwonego mięsa, tak powszechnego w naszej diecie. Ryba ta jest cennym źródłem witaminy D3, fosforu oraz witaminy B12, która skutecznie chroni przed zawałem.
Przygotowanie dorsza jest niezwykle proste, gdyż w każdej postaci smakuje idealnie. Pieczony w folii lub smażony będzie smaczną propozycja obiadową, która świetnie komponuje się z ziemniakami oraz warzywami na parze. Marynowany dorsz sprawdzi się podczas letniego grillowania. W asyście pieczonej papryki, bakłażana lub cebulki zyska niepowtarzalny charakter i smak.
Jako składnik wielu sałatek idealnie komponuje się z pomidorami, chrupiącą sałatą rzymską czy szparagami. Dorsz w pikantnym sosie z chili i imbirem może być składnikiem wielu farszy smażonych pierogów.
Zachęcamy do skorzystania z przepisów na wyśmienite dania z dorszem w roli głównej!
Jako składnik wielu sałatek idealnie komponuje się z pomidorami, chrupiącą sałatą rzymską czy szparagami. Dorsz w pikantnym sosie z chili i imbirem może być składnikiem wielu farszy smażonych pierogów.
Zachęcamy do skorzystania z przepisów na wyśmienite dania z dorszem w roli głównej!