Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Rybny kramik Buni

Dorsz w pikantnym cieście :

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Filety z dorsza w pikantnym cieście z cebulą smażone na głębokim oleju.

Dorsz w pikantnym cieście :

Składniki:

Dorsz w pikantnym cieście :

 

  • 4 kawałki filetów z dorsza
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mąki
  • 2 cebule
  • 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego ( płaskiej )
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • 2 łyżki sosu pikantnego chili
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Sposób przygotowania:

Dorsz w pikantnym cieście :
Zrobić gęste ciasto ( jak naleśnikowe )z jajek , mąki , pieprzu , soli, papryki, 2 łyżek oleju , proszku do pieczenia , sosu chili .Dodać do niego bardzo drobno pokrojone cebule . Wymieszać. Na patelni rozgrzać olej jak do głębokiego smażenia . Rybę maczać w cieście i kłaść na wrzący olej ( dokładać łyżką na wierzch trochę ciasta jak by ściekało ) i smażyć na rumiano z obu stron przekręcając z jednej strony na drugą kilka razy tak by ryba w środku się dosmażyła . Zrobiłam ciasto na samych jajkach bo jak na 2 osoby to trzeba go bardzo mało - jak się robi więcej to oczywiście można zastąpić następne jajka wodą .