alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Dorsz w cieście piwnym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Ryby polecam nie tylko na piątkowy obiad. Powinniśmy je jeść co najmniej 3-4 razy w tygodniu. Dzisiaj chcę Wam zaproponować dorsza w cieście piwnym.

Dorsz w cieście piwnym

Składniki:

Dorsz w cieście piwnym

 

  • 400 g filet z dorsz (u mnie świeży)
  • sól, pieprz do smaku
  • sok z cytryny
  • Ciasto piwne
  • 1 szkl mąki pszennej
  • 2 łyżki kaszki kukurydzianej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szkl jasnego piwa
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Dorsz w cieście piwnym
Dorsza umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Skropić sokiem z cytryny oraz posypać solą i pieprzem z dwóch stron. Zamarynowaną rybę owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Wszystkie składniki ciasta zmiksować na gładkie i jednolite ciasto, odłożyć na pół godziny do lodówki. Na patelni rozgrzać sporą ilość oleju około 1-1,5 cm. Dorsza zanurzyć w cieście i smażyć na złoto z dwóch stron. Po usmażeniu przełożyć na ręcznik papierowy do odsączenia z nadmiaru tłuszczu.