Sposób przygotowania:
Dorsz z jabłkami i pieczarkami
Rybę oczyszczamy z łusek - zeskrobujemy za pomocą ostrego noża. Jeśli ryba tego wymaga, patroszymy ją, chociaż w większości sklepów świeży dorsz jest już pozbawiony wnętrzności. Pieczarki i jabłko kroimy w cienkie plastry. Arkusz foli aluminiowej smarujemy niewielką ilością oleju. Wnętrze ryby oprószamy przyprawą, po czym wkładamy do środka kilka plasterków jabłka i pieczarek. Na foli także układamy - najlepiej na przemian - plasterki jabłek i pieczarek. Układamy na nich rybę, po czym na jej wierzchu kładziemy kolejna porcję jabłka i pieczarek. Polewamy cieniutką stróżką oleju i zawijamy szczelnie w folie. Tak samo postępujemy z drugą rybą. Pieczemy w piekarniku około 30-40 minut w temperaturze 200 stopni. Czas pieczenia zależy od wielkości ryby. Dodatkiem do ryby mogą być frytki - najlepiej przygotowane własnoręcznie.