światzpiernika

światzpiernika

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Dorsz z jabłkami i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczny sposób na dorsza.

Dorsz z jabłkami i pieczarkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Dorsz z jabłkami i pieczarkami

 

  • 2 świeże dorsze
  • 1 jabłko
  • 4 pieczarki
  • przyprawa do ryb
  • olej
  • folia aluminiowa do zawinięcia ryb

 

Sposób przygotowania:

Dorsz z jabłkami i pieczarkami
Rybę oczyszczamy z łusek - zeskrobujemy za pomocą ostrego noża. Jeśli ryba tego wymaga, patroszymy ją, chociaż w większości sklepów świeży dorsz jest już pozbawiony wnętrzności. Pieczarki i jabłko kroimy w cienkie plastry. Arkusz foli aluminiowej smarujemy niewielką ilością oleju. Wnętrze ryby oprószamy przyprawą, po czym wkładamy do środka kilka plasterków jabłka i pieczarek. Na foli także układamy - najlepiej na przemian - plasterki jabłek i pieczarek. Układamy na nich rybę, po czym na jej wierzchu kładziemy kolejna porcję jabłka i pieczarek. Polewamy cieniutką stróżką oleju i zawijamy szczelnie w folie. Tak samo postępujemy z drugą rybą. Pieczemy w piekarniku około 30-40 minut w temperaturze 200 stopni. Czas pieczenia zależy od wielkości ryby. Dodatkiem do ryby mogą być frytki - najlepiej przygotowane własnoręcznie.
Dorsz z jabłkami i pieczarkami
Wszystkie składniki dania idealnie się uzupełniają.