Sposób przygotowania:
Drożdżowe buchty
Mleko lekko podgrzewamy. Powinno być letnie. Drożdże wkruszamy do miski, dodajemy cukier i mieszamy dodając letnie mleko. Odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie dodajemy do nich jaja, sól, mąkę oraz rozpuszczoną i przestudzoną margarynę. Wyrabiamy elastyczne ciasto dodając w miarę potrzeby mąkę. Następnie odstawiamy je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia przykrywając ściereczką. Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na równe części( mi wyszło 15), forujemy z nich kulki, układamy w podłużnej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia po pięć sztuk w trzech rzędach tak, żeby po wyrośnięciu bułeczki dotykały do siebie. Odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy około 30 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Buchty możemy nadziewać dodatkowo konfiturą lub bakaliami.
Bernadetta
edytaha