Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

SUPERPRZEPIS

Drożdżowe buchty

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Na słodko, na śniadanie, na kolację, dla całej rodziny.

Drożdżowe buchty Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżowe buchty

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe buchty
Mleko lekko podgrzewamy. Powinno być letnie. Drożdże wkruszamy do miski, dodajemy cukier i mieszamy dodając letnie mleko. Odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie dodajemy do nich jaja, sól, mąkę oraz rozpuszczoną i przestudzoną margarynę. Wyrabiamy elastyczne ciasto dodając w miarę potrzeby mąkę. Następnie odstawiamy je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia przykrywając ściereczką. Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na równe części( mi wyszło 15), forujemy z nich kulki, układamy w podłużnej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia po pięć sztuk w trzech rzędach tak, żeby po wyrośnięciu bułeczki dotykały do siebie. Odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy około 30 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Buchty możemy nadziewać dodatkowo konfiturą lub bakaliami.
Drożdżowe buchty
Łączenie rozczynu drożdżowego z mąką i pozostałymi składnikami.
Drożdżowe buchty
Ciasto podczas rośnięcia. Pierwszy etap wyrastania ciasta.
Drożdżowe buchty
Układanie porcji ciasta w blaszce w trzech rzędach po 5 sztuk.
Drożdżowe buchty
Porcje ciasta po wyrośnięciu, przed wstawieniem do piekarnika.