iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1222]

Drożdżowe ciasto bez wyrabiania.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Przepis bardzo mnie zainteresował więc postanowiłam zrobić, a pochodzi on z ostatniego numeru gazetki " Najlepsze ciasta"

Drożdżowe ciasto bez wyrabiania. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżowe ciasto bez wyrabiania.

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe ciasto bez wyrabiania.
W tym przepisie ponoć ważna jest kolejność dodawania składników więc dodajemy wszystko w takiej kolejności. Jajka delikatnie ubić w większej misce, następnie dodać do nich cukier na który wkruszyć drożdże i wlać olej oraz ciepłe mleko, na koniec wsypać przesianą mąkę. Przygotowanych składników nie mieszać tylko przykryć miskę ściereczka i odstawić na 3 godziny. W między czasie masło utrzeć z cukrem i mąką, całość lekko zagniatamy i rozcieramy palcami tak długo, aż powstanie nam ładna kruszonka. Po upływie 3 godzin ciasto dokładnie wymieszać przy pomocy łyżki. Największą formę jaką mamy do pieczenia ciasta wysmarować tłuszczem i wyłożyć do niej ciasto, następnie na wierzchu ułożyć gęsto truskawki i posypać kruszonką. Blachę z ciastem wstawić do zimnego piekarnika i piec do 60 min w temp. 180st.
Drożdżowe ciasto bez wyrabiania.
Wszystkie składniki na ciasto odstawić do wyrastania
Drożdżowe ciasto bez wyrabiania.
Po wyrośnięciu dokładnie wymieszać łyzką
Drożdżowe ciasto bez wyrabiania.
Na ciasto bardzo gęsto wyłozyć truskawki
Drożdżowe ciasto bez wyrabiania.
Przygotować kruszonkę i posypać nia ciasto

Tagi:

jajko jajka