Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Różana baba ponczowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 19

Babka drożdżowa skąpana w ponczu z wody różanej i różowego wina, warto ją upiec i zaskoczyć nią swoich gości.

Różana baba ponczowa

Składniki:

Różana baba ponczowa

Babka drożdżowa

Poncz różany

  • 240g syropu z płatków róży
  • 100ml różowego wina
  • 2 łyżki spożywczej wody różanej
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Różana baba ponczowa
Drożdże rozetrzyj z cukrem i letnim mlekiem po czym dodaj trzy łyżki mąki, tak powstały zaczyn odstaw do wyrośnięcia. Wyrośnięty zaczyn wlej do ciepłej mąki, po chwili dodaj płynne masło i jajka. Ciasto dobrze wyrób i od razu przełóż do natłuszczonej formy, babkę odstaw na godzinę do wyrośnięcia.

Kiedy ciasto podwoi swoją objętość piecz je 40 min w 160stop.

W rondelku zagotuj wino wraz z syropem i wodą różaną, całość dopraw sokiem z cytryny po czym zdejmij z ognia.

Przestudzonym syropem polewaj upieczoną babkę, kiedy ciasto wchłonie cały płyn udekoruj je bitą śmietaną i owocami.