Sposób przygotowania:
Różana baba ponczowa
Drożdże rozetrzyj z cukrem i letnim mlekiem po czym dodaj trzy łyżki mąki, tak powstały zaczyn odstaw do wyrośnięcia. Wyrośnięty zaczyn wlej do ciepłej mąki, po chwili dodaj płynne masło i jajka. Ciasto dobrze wyrób i od razu przełóż do natłuszczonej formy, babkę odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość piecz je 40 min w 160stop.
W rondelku zagotuj wino wraz z syropem i wodą różaną, całość dopraw sokiem z cytryny po czym zdejmij z ognia.
Przestudzonym syropem polewaj upieczoną babkę, kiedy ciasto wchłonie cały płyn udekoruj je bitą śmietaną i owocami.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość piecz je 40 min w 160stop.
W rondelku zagotuj wino wraz z syropem i wodą różaną, całość dopraw sokiem z cytryny po czym zdejmij z ognia.
Przestudzonym syropem polewaj upieczoną babkę, kiedy ciasto wchłonie cały płyn udekoruj je bitą śmietaną i owocami.