Drożdżowe warkoczyki BIS

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pozornie trudne dla początkujacych "cukierników" takich jak ja, pomocny jest karbowany wałeczek

Drożdżowe warkoczyki BIS

Składniki:

Drożdżowe warkoczyki BIS

 

 

  • Nadzienie :
  • 40 dag tłustego serka,
  • 1/2 łyżeczki cukru wanilinowego;
  • 2 żółtka,
  • 3 czubate łyżki cukru (dowolność do smaku);
  • 1 puszka ananasów,

 

  • Posmarowanie.(niekonieczne ale białka pozostały;))
  • białka;
  • łyżka cukru.

Sposób przygotowania:

Drożdżowe warkoczyki BIS

Inspiratorką do tego przepisu, Współautorką właściwie jest astra. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać 1/2szklanki mleka, łyżkę mąki i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać, dodać jajka, cukier, olej, sól i „ruszone” drożdże, wymieszać i wyrabiać aż ciasto zacznie odstawać od rąk. (jeśli trzeba to podsypać mąki) Wyrobione ciasto posypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. (ok.50 min, aż podwoi swą objętość). W tym czasie przygotować masę serową : ser rozetrzeć z żółtkiem i cukrem. Ananasy odcedzić, pokroić w małe cząstki ( jeśli kupimy krojone to podzielić te cząstki na mniejsze i odcisnąć jeszcze dość mocno sok. * Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, które z kolei podzielić na 3 części. Każdą z trzech części rozwałkować na prostokąt o długości blachy na której będziemy piec, szerokości ok. 8-10 cm. * Bardziej przydatny jest w tym przypadku karbowany wałeczek ( jak na zdjęciu) aniżeli zwykły wałek. Każdy z prostokątów posmarować cienko masą serową i nałożyć pokrojone ananasy, * połączyć oba brzegi wzdłuż prostokąta, tworząc nafaszerowany wałeczek, złącze zawinąć pod spód i lekko uciskając wałek palcami przesuwając je w stronę końców wałka ciasta, rozciągnąć jeszcze nieco. * Czynności te radzę wykonać na papierze do pieczenia, co ułatwia robienie pasma do warkocza jak i przenoszenie na blachę. Sporządzamy tak trzy "pasma warkocza" * Zaplatamy warkocz, przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawiamy na ok 15 min. żeby jeszcze podrosły. Powtarzamy całą „operację” z drugą częścią ciasta. * Smarujemy roztrzepanym białkiem z domieszką cukru. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170°C ( z termoobiegiem) , a bez termoobiegu180°C i pieczemy do zrumienienia (ok. 20 - 30 min)  Po upieczeniu pozostawiamy włączony termowentylator , wyłaczamy grzałki uchylamy drzwiczki piekarnika na ok 20 minut. Wyjmujemy... *(patrz foto)  po wystudzeniu (niektórym ciężko było wytrzymać)  *  Smacznego (te gwiazdki to miejsca na fotki,....nietsety tylko jedna jest możliwa