Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Drożdżowe zawijańce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Bardzo lubię takie proste i smaczne wypieki. Zwłaszcza te z domowym dżemem. Idealne zarówno dla dzieci jak i dla dorosłych.

Drożdżowe zawijańce Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Drożdżowe zawijańce

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe zawijańce
Mleko podgrzewamy, do letniego dodajemy drożdże i łyżeczkę cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy, dodajemy szczyptę soli, zaczyn, żółtka jaj, rozpuszczoną margarynę, cukier i zagniatamy ciasto. Odstawiamy je do wyrośnięcia. Następnie ponownie zagniatamy, smarujemy dżemem, zawijamy w rulon. Rulon kroimy w plasterki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy przez około 25 minut.
Drożdżowe zawijańce
Rozwałkowane ciasto smarujemy dżemem wiśniowym.
Drożdżowe zawijańce
Ciasto zwijamy w rulon i kroimy w plasterki.
Drożdżowe zawijańce
Ciasteczka układamy na blaszce i pieczemy.