SUPERPRZEPIS

Drożdżowe zawijańce z kapustą i grzybami

  • 1
  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5
Drożdżowe zawijańce z kapustą i grzybami Więcej zdjęć (4)

Pyszne na zimno jak i na ciepło, podane z czerwonym barszczem.

Składniki:

Drożdżowe zawijańce z kapustą i grzybami

 

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe zawijańce z kapustą i grzybami
Ciasto: Do miski przesiać mąkę, wymieszać ją z solą i cukrem, dodać do mąki jajko i żółtko, dolać olej oraz drożdże rozpuszczone w ciepłym mleku, zagnieść gładkie i elastyczne ciasto które przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrasta przygotować farsz. Farsz : Kapustę kiszoną wcześniej odgotować i dokładnie odcedzić z wody gdyby miała jeszcze sporo wody to dodatkowo jeszcze odcisnąć z nadmiaru płynu oraz drobno posiekać. Grzyby leśne ja miałam mrożone obgotować i posiekać jak kapustę ( pieczarki wystarczy tylko posiekać) . Stopić margarynę i przesmażyć na niej grzyby razem z pokrojoną w kostkę cebul . Wymieszać kapustę z grzybami i doprawić do smaku tak lekko na pikantnie solą, pieprzem i tymiankiem. Ciasto drożdżowe rozwałkować i rozsmarować na nim cały farsz, ostrożnie zwinąć jak roladę i ostrym nożem podzielić na 4-5 cm porcje(można dodatkowo na środku delikatnie naciąć zawijańce, ułożyć je na natłuszczonej blaszce po wierzchu posmarować rozmąconym jajkiem. Piec w temp. 190st około 20 min.
Drożdżowe zawijańce z kapustą i grzybami
Ciasto cienko rozwałkować i posmarować farszem
Drożdżowe zawijańce z kapustą i grzybami
Ostrożnie zwinąć jak roladę i pociąć na odpowiednie porcje
Drożdżowe zawijańce z kapustą i grzybami
Nadają się też doskonale na Świąteczny i Wigilijny stół