Sposób przygotowania:
Drożdżowe zawijańce z kapustą i grzybami
Ciasto: Do miski przesiać mąkę, wymieszać ją z solą i cukrem, dodać do mąki jajko i żółtko, dolać olej oraz drożdże rozpuszczone w ciepłym mleku, zagnieść gładkie i elastyczne ciasto które przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrasta przygotować farsz. Farsz : Kapustę kiszoną wcześniej odgotować i dokładnie odcedzić z wody gdyby miała jeszcze sporo wody to dodatkowo jeszcze odcisnąć z nadmiaru płynu oraz drobno posiekać. Grzyby leśne ja miałam mrożone obgotować i posiekać jak kapustę ( pieczarki wystarczy tylko posiekać) . Stopić margarynę i przesmażyć na niej grzyby razem z pokrojoną w kostkę cebul . Wymieszać kapustę z grzybami i doprawić do smaku tak lekko na pikantnie solą, pieprzem i tymiankiem. Ciasto drożdżowe rozwałkować i rozsmarować na nim cały farsz, ostrożnie zwinąć jak roladę i ostrym nożem podzielić na 4-5 cm porcje(można dodatkowo na środku delikatnie naciąć zawijańce, ułożyć je na natłuszczonej blaszce po wierzchu posmarować rozmąconym jajkiem. Piec w temp. 190st około 20 min.
Tit