Sposób przygotowania:
Drożdżówki z morelami
NADZIENIE: Morele umyć, wypestkować, pokroić na mniejsze kawałki. Posypać 4-5 łyżkami cukru i skropić sokiem z cytryny, odstawić na 30 min. a następnie smażyć w rondelku na niedużym ogniu aż owoce się rozpadną, przestudzić.
CIASTO: Drożdże rozkruszyć, dodać cukier i połowę podgrzanego lekko mleka, wymieszać, odstawić na 10-15 min..Mąkę przesiać z solą, dodać rozczyn, rozpuszczone przestudzone masło, żółtka i wyrabiając dolewać mleko. Wyrabiać aż ciasto będzie odchodziło od naczynia. Odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na ok. 8-12 części, każdą rozwałkować na kółko. Ułożyć je luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pośrodku każdego kółeczka zrobić wgłębienie denkiem szklanki. W to wgłębienie nałożyć porcje nadzienia.
Piec ok. 20-30 min. w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Po przestudzeniu posypać obficie orze4chami i polać lukrem utartym z cukru pudru z sokiem cytrynowym.
CIASTO: Drożdże rozkruszyć, dodać cukier i połowę podgrzanego lekko mleka, wymieszać, odstawić na 10-15 min..Mąkę przesiać z solą, dodać rozczyn, rozpuszczone przestudzone masło, żółtka i wyrabiając dolewać mleko. Wyrabiać aż ciasto będzie odchodziło od naczynia. Odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na ok. 8-12 części, każdą rozwałkować na kółko. Ułożyć je luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pośrodku każdego kółeczka zrobić wgłębienie denkiem szklanki. W to wgłębienie nałożyć porcje nadzienia.
Piec ok. 20-30 min. w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Po przestudzeniu posypać obficie orze4chami i polać lukrem utartym z cukru pudru z sokiem cytrynowym.
luna
aleczka90
Obym tylko ich za mocno nie spiekła.
Sarenka
msewka
hoffija44