Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Drożdżówki z serem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Drożdzowe koperty z serem

Drożdżówki  z serem

Składniki:

Drożdżówki z serem

 

  • 5 dkg drożdży,
  • 1 szklanka mleka,
  • 2 łyżki oleju,
  • 3 łyżki cukru,
  • cukier waniliowy,
  • 3 szklanki maki pszennej,
  • 2 żółtka,
  • 1/2 łyżeczki soli.
  • nadzienie serowe:
  • 60 dkg sera
  • ½ kostki masła,
  • 4 żółtka,
  • 4 białka ubić na sztywno,
  • 1/2szk, cukru,
  • ½ łyżki maki pszennej.

 

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z serem
W misce Tupperware zasypać drożdże z cukrem, pozostawić do rozpuszczenia. Następnie wbić żółtka,, dodać cukier waniliowy, sól, wszystkie składniki wymieszać. Do całości wlać ciepłe mleko z olejem oraz mąkę. Wymieszać ciasto dokładnie łopatka. Posypać je lekko mąką i zamknąć miskę. Następnie paroma kolistymi ruchami miską wyrobić ciasto. Wstawić miskę do ciepłej wody, gdy okrywa się otworzy ponownie ją zamknąć (powtórzyć tę czynność dwa razy) Ciasto jest gotowe po 20 – 30 minutach. ser zmielić, żółtka utrzeć z tłuszczem. Do utartego sera z cukrem dodać masę żółtka, i tłuszczu. Ciasto drożdżowe rozwałkować na stolnicy, powycinać kwadraty, nałożyć masę serową,pozawijać rogi aby powstała kperta i piec bułeczki.

Tagi:

sery ser mak