szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Duszona cykoria

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Moze byc dodatkiem do bialego miesa lub ryby.

Duszona cykoria Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Duszona cykoria

 

 

Sposób przygotowania:

Duszona cykoria
Cykorie płuczemy. Wykrawamy głąb i brzydkie liście, kroimy na plasterki i palcami rozdzielamy liście. Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy na roztopione cykorie i mieszamy minute az sie pokryja maslem. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem, sokiem z cytryny. Wlewamy wodę i od czasu do czasu mieszając, dusimy pod przykryciem przez 10-15 minut, aż cykorie będą miękkie, ale nie rozgotowane. Jeśli płyn paruje zbyt szybko, można dodać trochę wody. Jeśli na patelni pozostało trochę płynu, zwiększyć ogień i gotować chwilę bez przykrycia.
Duszona cykoria
Głowny składnik czyli 3 cykorie, umyte, gotowe do krojenia.
Duszona cykoria
Pokrojone cykorie. Teraz bedziemy smażyc na maśle.

Tagi:

cykoria