motorek70

motorek70

Złoty Ekspert
[Przepisów: 884]

Duszona dymka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Smaczna cebula w sosie pomidorowym

Duszona dymka

Składniki:

Duszona dymka

 

  • 1/2 kg cebuli dymki
  • 3 łyżki masła
  • 1 szklanka wina białego wytrawnego
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki
  • sól
  • cukier do smaku

 

 

 

Sposób przygotowania:

Duszona dymka
Cebulki obieramy, myjemy i zalewamy winem. Do garnka dajemy przygotowaną cebulkę i gotujemy pod przykryciem na wolny ogniu. Następnie odcedzamy dajemy masełko oraz koncentrat i dusimy do miękkości. Doprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Tak przygotowana cebulka w sosie pomidorowym smakuje na zimno jak i na gorąco.