Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Duszona kapusta z cebulą i miodem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Duszona kapusta pekińska z cebulą, miodem i koncentratem pomidorowym.

Duszona kapusta z cebulą i miodem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Duszona kapusta z cebulą i miodem

 

  • 1 łyżeczka całej kolendry
  • 2 łyżeczki słodkiej suszonej papryki w płatkach
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 10 ziarenek czarnego pieprzu
  • 3 średnie cebule
  • ok. 1/5 szklanki oleju do smażenia
  • 1 łyżka miodu gryczanego
  • 3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 dużej główki kapusty pekińskiej
  • 1 czubata łyżka masła roślinnego
  • sól do smaku
  • 1 szklanka wody

Sposób przygotowania:

Duszona kapusta z cebulą i miodem
Kolendrę, płatki papryki, ziele angielskie i czarny pieprz przełożyć do moździerza. Dokładnie utrzeć. Cebule obrać, pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę. Do cebuli dodać utarte przyprawy, miód i koncentrat pomidorowy. Wymieszać i smażyć razem ok. 2 minuty. Kapustę poszatkować, dodać do cebuli. Dodać do niej masło roślinne, trochę soli, wlać wodę. Dusić na średnim ogniu, pod przykryciem tak długo, aż kapusta zrobi się miękka, a cały płyn odparuje. Od czasu do czasu zamieszać. Podawać jako dodatek do obiadu lub jako samodzielną potrawę np. na kolację.
Duszona kapusta z cebulą i miodem
Kolendra pieprz ziele angielskie i płatki papryki przełożone do moździerza.
Duszona kapusta z cebulą i miodem
Pokrojone w piórka cebule zeszklone na oleju.
Duszona kapusta z cebulą i miodem
Utarte przyprawy miód i koncentrat dodane do cebuli.
Duszona kapusta z cebulą i miodem
Poszatkowana kapusta i masło roślinne dodane do cebuli.

Tagi:

kapusta cebula