Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Duszona marchewka z białą rzodkwią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Doskonały dodatek do obiadu.

Duszona marchewka z białą rzodkwią Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Duszona marchewka z białą rzodkwią

 

  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • olej do smażenia
  • 1 duża marchewka
  • ok. 10 cm kawałek białej rzodkwi
  • 1 czubata łyżka masła roślinnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 2 czubate łyżeczki twarożku z rzodkiewką

Sposób przygotowania:

Duszona marchewka z białą rzodkwią
Marchewkę i rzodkiew obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. W garnku rozgrzać kilka łyżek oleju (2-3 łyżki), zeszklić na nim cebulę z czosnkiem. Dodać do tego marchew z rzodkwią, smażyć razem ok. 2 minuty, co chwilę mieszając. Do warzyw wlać pół szklanki wody, dodać masło roślinne, cukier, trochę soli i pieprzu. Dusić pod przykryciem do miękkości. Jak warzywa zrobią się miękkie, a prawie cały płyn odparuje, dodać do nich twarożek (typu President), wymieszać i jeszcze chwilę podsmażać, cały czas mieszając. Podawać jako dodatek do obiadu.
Duszona marchewka z białą rzodkwią
Pokrojona cebula i posiekany czosnek zeszklone na oleju.
Duszona marchewka z białą rzodkwią
Starta na tarce marchewka z białą rzodkwią dodane do cebuli z czosnkiem.
Duszona marchewka z białą rzodkwią
Masło roślinne cukier sól i pieprz dodane do podsmażonych warzyw.
Duszona marchewka z białą rzodkwią
Twarożek z rzodkiewką dodany do duszonych warzyw.

Tagi:

marchewka