Sposób przygotowania:
Mocno warzywne i pikantne mieloneKROK 1
Marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Natkę pietruszki posiekać. Resztę warzyw (pieczarki, por, papryka, papryka chili) pokroić na drobną kostkę.
KROK 2
Wszystkie warzywa wrzucić do jednej miski. Dodać odciśniętą (wcześniej namoczoną w wodzie) bułkę oraz jedno żółtko. Doprawić na ostro pieprzem cayenne oraz odrobiną imbiru.
KROK 3
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną piane.
KROK 4
Do ubitej piany dodać mieszankę warzyw oraz mięso i dobrze wymieszać. Masa powinna być lepka ale nie zbita.
KROK 5
Na patelni rozgrzać oliwę, formować dość spore kotlety i smażyć po 5 minut na stronie. Na ostatnie dwie minuty przykryć patelnie pokrywką.
KROK 6
Ładnie zarumienione kotlety podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego.