mandaryna4

mandaryna4

Starszy Kucharz
[Przepisów: 29]

Duszona marchewka z groszkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Duszona marchewka z groszkiem

Duszona marchewka z groszkiem

Składniki:

Duszona marchewka z groszkiem

 

Sposób przygotowania:

Duszona marchewka z groszkiem
Marchewkę pokroić w drobną kostkę, wrzucić do garnka i wlać odrobine wody (ok 5/6 łyżek), wsypać trochę soli (niecałe pół łyżeczki) i cukru (ok 3-4 łyżeczek). Gotujemy
na małym ogniu pod przykryciem co jakiś czas mieszając.
Jak marchewka będzie miękka (tylko nie za miękka, żeby przy mieszaniu nie zrobiła się ciapa) dodajemy osaczony groszek konserwowy, a na końcu zalewamy zasmażką i jeszcze chwilkę mieszamy.
Wedle własnego
gustu można jeszcze bardziej doprawić cukrem.
Marchewkę można odgrzewać, należy cały czas mieszać bo łatwo ją przypalić.

Przepis
na zasmażkę:
Roztopić na małym ogniu masło, następnie dodać mąkę pszenną i dokładnie wymieszać.

Marchewka najlepiej smakuje na ciepło, ale na zimno też jest dobra.
U mnie się to jada jako dodatek do mięs, ziemniaków, frytek.