Sposób przygotowania:
Duszona marchewka z groszkiem
Marchewkę pokroić w drobną kostkę, wrzucić do garnka i wlać odrobine wody (ok 5/6 łyżek), wsypać trochę soli (niecałe pół łyżeczki) i cukru (ok 3-4 łyżeczek). Gotujemy
na małym ogniu pod przykryciem co jakiś czas mieszając.
Jak marchewka będzie miękka (tylko nie za miękka, żeby przy mieszaniu nie zrobiła się ciapa) dodajemy osaczony groszek konserwowy, a na końcu zalewamy zasmażką i jeszcze chwilkę mieszamy.
Wedle własnego
gustu można jeszcze bardziej doprawić cukrem.
Marchewkę można odgrzewać, należy cały czas mieszać bo łatwo ją przypalić.
Przepis
na zasmażkę:
Roztopić na małym ogniu masło, następnie dodać mąkę pszenną i dokładnie wymieszać.
Marchewka najlepiej smakuje na ciepło, ale na zimno też jest dobra.
U mnie się to jada jako dodatek do mięs, ziemniaków, frytek.
na małym ogniu pod przykryciem co jakiś czas mieszając.
Jak marchewka będzie miękka (tylko nie za miękka, żeby przy mieszaniu nie zrobiła się ciapa) dodajemy osaczony groszek konserwowy, a na końcu zalewamy zasmażką i jeszcze chwilkę mieszamy.
Wedle własnego
gustu można jeszcze bardziej doprawić cukrem.
Marchewkę można odgrzewać, należy cały czas mieszać bo łatwo ją przypalić.
Przepis
na zasmażkę:
Roztopić na małym ogniu masło, następnie dodać mąkę pszenną i dokładnie wymieszać.
Marchewka najlepiej smakuje na ciepło, ale na zimno też jest dobra.
U mnie się to jada jako dodatek do mięs, ziemniaków, frytek.