wazka2008

wazka2008

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 367]

Duszone buraczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Zdrowe buraczki w innej wersji.

Duszone buraczki

Składniki:

Duszone buraczki

 

  • 500 g buraczków
  • 1 cebula
  • olej
  • szklanka bulionu jarzynowego
  • sól
  • 2 gożdziki
  • cukier
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka octu
  • 4 łyżki czerwonego wina
  • 3 marynowane ogórki

Sposób przygotowania:

Duszone buraczki
Buraczki umyć i pokroić w paski. Cebule pokroić w kostkę. Warzywa dusimy razem 15 minut.  Podgrzać bulion jarzynowy, dolać do buraczków, dodać przyprawy  do smaku. Dusić 30 minut na wolnym ogniu. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z octem i czerwonym winem. Zagęścić nią potrawę. Pokroić ogórki w cienkie paski. Dodać do buraczków i pozostawić jeszcze na chwilę.