mimika

mimika

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 123]

Duszone zrazy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Rewelacyjne zrazy jako przekąska lub dodatek do obiadu

Duszone zrazy

Składniki:

Duszone zrazy

 

  • ½ kg wołowego mięsa,
  • ½ kg mieszanki różnych warzyw,
  • 1 kg ziemniaków,
  • 2 cebule duże,
  • ½ szklanki oleju,
  • ½ szklanki śmietany,
  • pieprz i sól do smaku.

Sposób przygotowania:

Duszone zrazy
Mięso płuczemy. Kroimy w cienkie plastry a następnie lekko zbijamy i solimy.
Obsmażamy na tłuszczu wraz z obraną i pokrojoną na drobno cebulą.
Układamy w rondelku naprzemiennie z pokrojonymi cienko jarzynami, ziemniakami pokrojonymi w kostkę.
Podlewamy odrobiną wody, dodajemy troszkę pieprzu i dusimy na miękko.
Przed samym podaniem wlewamy śmietanę i nie gotujemy już.
Podajemy same, z ziemniakami i kiszona kapustą lub ćwikłą.

Tagi:

mięso