luna19

luna19

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 572]

SUPERPRZEPIS

Książka Kucharska: Najpyszniejsze ciasteczka

Duże poziomkowe ciacho z dużą bezą

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Wielkie i bardzo słodkie bezowe ciacha idealne na zimowy podwieczorek.

Duże poziomkowe ciacho z dużą bezą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Duże poziomkowe ciacho z dużą bezą

 

  • na ciasto
  • 3 szkl mąki
  • 1 szkl cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 1 margaryna 250 g
  • aromat rumowy

 

 

  • beza
  • 1 szkl białek
  • 1 szkl cukru
  • 1 budyń waniliowy

Sposób przygotowania:

Duże poziomkowe ciacho z dużą bezą
Foremki to tarteletek 12 szt o rozm 10 cm .. Ciasto zagnieść i wylepić foremki. Upiec na złoty kolor ok 20 min w temp 200 st. Wyjąć i wystudzić. Poziomki zgnieść widelcem z cukrem dodać wodę i mąkę ziemniaczaną, wstawić na ogień i ciągle mieszając zagotować. Gęsty kisiel wyłożyć na środek ciastek.



Białka ubić na sztywną pianę stopniowo dodać cukier i ubijać aż cukier się rozpuści. Dodać budyń i jeszcze dobrze ubić. Przełożyć pianę do rękawa cukierniczego z dużą ładną tylką. Nałożyć ładne kopczyki piany i wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 st, kiedy stożki zaczną się rumienić , zmniejszyć temperaturę do 175 st i zapiekać ok 20 min.
Duże poziomkowe ciacho z dużą bezą
przed upieczeniem beza jest równie apetyczna
Duże poziomkowe ciacho z dużą bezą
po wyjęciu z piekarnika delikatnie zdejmujemy ciastka na tacę
Duże poziomkowe ciacho z dużą bezą
najsmaczniejsze ciastko z poziomkami u bezą wielką i smaczną

Tagi:

ciasto beza bezy