Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Dwukolorowe pierniczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pierniczki to tradycyjny wypiek na Święta Bożego Narodzenia. Ciasteczka korzenne są pyszne i mogą być ozdobą świątecznego stołu.

Dwukolorowe pierniczki Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Dwukolorowe pierniczki

 

  • Ciasto
  • 3 szkl mąki pszennej
  • 20 g miodu
  • 15 dag masła
  • 3 jajka
  • 2 łyżki przyprawy do pierników
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżki kakao
  • 100-120 ml śmietany
  • 1/3 szkl cukru
  • 1 białko
  • Pozostałe
  • 15 dag cukru pudru
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 5 dag czekolady deserowej
  • 1 łyżka śmietanki 30%
  • dekoracje świąteczne

Sposób przygotowania:

Dwukolorowe pierniczki
Miód włożyć do garnka, podgrzać, wymieszać z przyprawą do pierników. Śmietanę wymieszać z sodą. Jajka z cukrem ubić jak na biszkopt. 2 szklanki mąki wymieszać z kakao, posiekać z 10 dag masła.

Następnie stopniowo dodawać 2/3 miodu, śmietany i masy jajecznej. Zagnieść gładkie ciasto. 1 szklankę mąki posiekać z 5 dag masła, połączyć z pozostałym miodem, śmietaną i masą jajeczną, zagnieść jasne ciasto.

Przygotować foremki o różnej wielkości. Oddzielnie rozwałkować ciasta i wykrawać ciasteczka. Na ciemny spód kłaść mniejszy jasny wzorek.

Spód małego ciasteczka posmarować białkiem, żeby łatwo się przykleiło. Pierniczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć na około 10 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.

Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać ze śmietanką.

Upieczone, zimne pierniczki polukrować i ozdobić.  
Dwukolorowe pierniczki
2 szklanki mąki przesiać razem z kakao, wymieszać.
Dwukolorowe pierniczki
Posiekać z masłem i dodać resztę składników.
Dwukolorowe pierniczki
Z reszty produktów zagnieść jasne ciasto i oddzielnie rozwałkować.
Dwukolorowe pierniczki
Z ciasta wykrawać ciasteczka o różnej wielkości.
Dwukolorowe pierniczki
Pierniczki ułożyć na blaszce i upiecz.