Sposób przygotowania:
Dwukolorowe pierniczki
Miód włożyć do garnka, podgrzać, wymieszać z przyprawą do pierników. Śmietanę wymieszać z sodą. Jajka z cukrem ubić jak na biszkopt. 2 szklanki mąki wymieszać z kakao, posiekać z 10 dag masła.
Następnie stopniowo dodawać 2/3 miodu, śmietany i masy jajecznej. Zagnieść gładkie ciasto. 1 szklankę mąki posiekać z 5 dag masła, połączyć z pozostałym miodem, śmietaną i masą jajeczną, zagnieść jasne ciasto.
Przygotować foremki o różnej wielkości. Oddzielnie rozwałkować ciasta i wykrawać ciasteczka. Na ciemny spód kłaść mniejszy jasny wzorek.
Spód małego ciasteczka posmarować białkiem, żeby łatwo się przykleiło. Pierniczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć na około 10 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać ze śmietanką.
Upieczone, zimne pierniczki polukrować i ozdobić.
Następnie stopniowo dodawać 2/3 miodu, śmietany i masy jajecznej. Zagnieść gładkie ciasto. 1 szklankę mąki posiekać z 5 dag masła, połączyć z pozostałym miodem, śmietaną i masą jajeczną, zagnieść jasne ciasto.
Przygotować foremki o różnej wielkości. Oddzielnie rozwałkować ciasta i wykrawać ciasteczka. Na ciemny spód kłaść mniejszy jasny wzorek.
Spód małego ciasteczka posmarować białkiem, żeby łatwo się przykleiło. Pierniczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć na około 10 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać ze śmietanką.
Upieczone, zimne pierniczki polukrować i ozdobić.