Sposób przygotowania:
Pralinki z pierniczkowym nadzieniem
Białą czekoladę połamać na mniejsze kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Roztopioną czekoladę nanieść za pomocą pędzelka na dno i boki foremek do pralinek. Posmarowane czekoladą foremki wstawić na 10 minut do lodówki. Po tym czasie czynność powtórzyć. Dno i boki foremek posmarować czekoladą i odstawić na 10 minut do lodówki. Czynność powtórzyć trzeci raz, żeby dno i boki foremek były pokryte grubą warstwą czekolady. Foremki z czekoladą schłodzić w lodówce. W tym czasie przygotować nadzienie. Do miski blendera wrzucić pierniczki. Dodać do nich cynamon i gałkę muszkatołową. Dokładnie zmiksować. Do reszty roztopionej białej czekolady (pozostałej po smarowaniu foremek) wsypać zmielone pierniczki. Dodać miód i śmietanę. Dokładnie wymieszać. Nadzieniem napełnić czekoladki, zostawiając ok. 2 mm wolne na dno czekoladek. Czekoladę deserową połamać na mniejsze kawałki, roztopić w kąpieli wodnej. Roztopioną, lekko przestudzoną czekoladą napełnić wolne miejsca w czekoladkach. Foremki z czekoladkami wstawić na ok. 1 godzinę do lodówki. Jak pralinki zastygną, wyciągać je, wyciskając foremki na drugą stronę. Z tych proporcji wychodzi ok. 50 pralinek.
-Natka-
zbysiowa
rozmarzona.marzena
Beatris
Oczywiście. Robiłam już pralinki w silikonowych foremkach do kostek lodu jak nie miałam jeszcze tych do pralinek. Jedyna różnica to taka, że czekoladki wychodzą większe.