Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Kolorowe pierniczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pierniczki to pyszne i popularne ciasteczka. Zapach pieczonych pierników kojarzy się z nadchodzącymi świętami Bożego Narodzenia

Kolorowe pierniczki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kolorowe pierniczki

 

  • 1/2 szkl miodu
  • 15 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 szkl mąki pszennej
  • 1 przyprawa do pierników
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 5 dag czekolady gorzkiej
  • 5 dag czekolady białej
  • dekoracje

Sposób przygotowania:

Kolorowe pierniczki
Miód rozpuścić, wymieszać z przyprawą do pierników, cukrem waniliowym i rozpuszczoną w 1 łyżce wody sodą oczyszczoną. Mąkę z cukrem pudrem przesiać, dodać starte na tarce o dużych oczkach masło. Połączyć z miodem i zagnieść ciasto. Następnie rozwałkować na grubość 4-5 mm i foremkami o dowolnych kształtach wykrawać ciasteczka. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 12-15 minut. Upieczone, zimne pierniczki ozdobić rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą lub dowolnymi posypkami.
Kolorowe pierniczki
Miód rozpuścić połączyć z przyprawą do pierników i cukrem waniliowym
Kolorowe pierniczki
Wymieszać z rozuszczoną w wodzie sodą oczyszczoną
Kolorowe pierniczki
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem dodać starte masło
Kolorowe pierniczki
Połączyć z miodem zagnieść ciasto i rozwałkować