Sposób przygotowania:
Pierniczki dwukolorowe
JASNE CIASTO: KROK 1. Przesiewamy mąkę do średniej miski. Następnie wsypujemy sodę, sól i przyprawy korzenne. KROK 2. Do suchych składników dodajemy masło. Ucieramy tak aby z całości powstały okruszki. KROK 3. Do powstałych okruszków wbijamy żółtko, wsypujemy cukier oraz dodajemy syrop malinowy. wszystkie składniki ugniatamy. Następnie zwijamy w niewielki rulon, owijamy go szczelnie folią. Jasne ciasto dajemy na ok. 30 min do lodówki. CIASTO CZEKOLADOWE: KROK 4. W niewielkiej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy do niej sodę oczyszczoną oraz mielone przyprawy. Mieszamy wszystko KROK 5. Ugniecione składniki zwijamy w niewielki rulon, owijamy go szczelnie folią. Ciemne ciasto dajemy na ok. 30 min do lodówki. KROK 6. Po tym czasie, wyciągamy ciasta i dzielimy je na dwie połowy (ciemne i jasne). KROK 7a). Połowę ciasta jasnego i ciemnego formujemy na posypanej stolnicy na paski o długościach ok.33 cm a szerokość na ok. 5 cm. natomiast grubość ok. 12 mm. Tak samo rozwałkuj jasne i ciemne ciasto. Każdy placek pokrój wzdłuż tak aby było 7 wąskich pasków. Ułóż paski jasne i ciemne na przemian. KROK 7b). Możesz również ułożyć paski na siebie aby stały w pionie i powycinać krążki. Tak aby wyglądały jak ślimaczki. KROK 8.Do wymieszanych składników dodajemy masło pokrojone w kawałeczki. KROK 9. Następnie wbijamy do tego rozbełtane jajko oraz cukier. Zagniatamy całość na gładkie ciasto. KROK 10. Układamy na blaszce wysmarowaną tłuszczem. Układamy w odpowiednich odstępach. Pieczemy ok. 15-20 min. w 180 stopniach.
gusia1000