ewasng

ewasng

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 267]

Dyniowe placuszki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo proste w wykonaniu placuszki dyniowe. Jeżeli mamy purre z pieczonej dyni to robi się bardzo szybko.

Dyniowe placuszki

Składniki:

Dyniowe placuszki

 

  • 1/2 szklanki purre z pieczonej dyni
  • 1/2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • ok 1/3 szklanki mleka
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Dyniowe placuszki
Purre połączyć z mlekiem. Następnie dodać jajka, mąkę, sól i cukier waniliowy.

Całość dokładnie zmiksować. W razie potrzeby można dodać mąkę lub mleko.

Na patelni rozgrzać niedużą ilość oleju.

Kłaść po łyżce ciasta i smażyć na rumiano z obu stron. Osączyć na papierowym ręczniku.

Można posypać cukrem pudrem.