kontakt1982

kontakt1982

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 262]

Dyniowe trufle- przeganiamy jesienną szarugę

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Gdy na zewnątrz jesienna plucha,deszcz,wiatr,przejmujący chłód,sięgnij po dyniowy arsenał, na poprawę nastroju :)

Dyniowe trufle- przeganiamy jesienną szarugę Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Dyniowe trufle- przeganiamy jesienną szarugę

 

  • trufle:

 

  • 1 szklanka zmielonych herbatników
  • 3 czubate łyżki kremowego białego serka
  • 120 g posiekanej białej czekolady
  • 1/2 szklanki puree z dyni ( u mnie hokkaido)

 

  • dodatkowo:

 

  • 150 g mlecznej czekolady
  • 50 gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka dobrej jakości oleju

Sposób przygotowania:

Dyniowe trufle- przeganiamy jesienną szarugę
Wykonanie trufli jest bardzo proste. Białą czekoladę umieść w misce,rozpuść ją w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej dodaj kremowy serek i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj puree dyniowe oraz pokruszone herbatniki, dokładnie wyrób masę aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły. Tak przygotowaną masę wstaw do lodówki na około 20-30 minut. Ze schłodzonej masy odkrawaj kawałki i formuj z nich kulki. Układaj trufle na deseczce wyłożonej pergaminem. Wstaw prawie gotowe trufelki do lodówki na 15 minut. Obie czekolady przeznaczone na polewę rozpuść w kąpieli wodnej, wmieszaj olej, dokładnie wymieszaj. Pomagając sobie wykałaczka maczaj trufle w polewie, nadmiar strząsaj. Układaj trufelki na deseczce wyłożonej pergaminem. Wstaw do lodówki aby polewa mogła zastygnąć.
Dyniowe trufle- przeganiamy jesienną szarugę
Od środka wyglądają równie apetyczne,a smakują wspaniale