jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Dyniowo-pomarańczowa galaretka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

To pyszny jesienny deser. Doskonały gdy zabraknie już sezonowych, letnich owoców. Często robie go dla moich małych łasuchów-Kasi i Adasia, którzy lubią słodkie niespodzianki:).

Dyniowo-pomarańczowa galaretka

Składniki:

Dyniowo-pomarańczowa galaretka

 

  • Składniki:
  • 1 galaretka pomarańczowa,
  • 80 dag miąższu z dyni,
  • 1 pomarańcza,
  • Cukier do smaku, około 2 łyżki,
  • Bita śmietana do podania,
  • 2 kostki mlecznej czekolady do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Dyniowo-pomarańczowa galaretka
Dynie kroimy w kostkę. Tak przygotowaną gotujemy do miękkości pod przykryciem. Gdy jest już miękka odcedzamy ją. Odcedzoną miksujemy. Z pomarańczy wyciskamy sok i dodajemy do dyniowego musu. Całość umieszczamy na gazie. Do musu dodajemy pomarańczową galaretkę oraz cukier. Całość dokładnie mieszamy do rozpuszczenia galaretki. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Przestudzoną masę rozlewamy do przygotowanych pucharków. Odstawiamy do chłodu do zastygnięcia.